Uncategorized

Intra Repiderma: Zeleni standard za njegu pupka novorođenih teladi

Intra Repiderma: Zeleni standard za njegu pupka novorođenih teladi

 

Pupčana vrpca/pupkovina je autoput u krvotok teleta i otvorena je veza s vanjskim svijetom nakon rođenja (slika 1.). Bakterije poput Streptococcus sp. a E. coli može lako ući u krvotok kroz pupak i uzrokovati sustavnu bolest. Studije su pokazale da se 29% bolesti u teladi pripisuje problemima povezanim s pupkom. Iako većina teladi preživi ove pupčane infekcije, njihova tjelesna težina se smanjuje u prva 3 mjeseca života. U najgorim slučajevima može rezultirati stopom smrtnosti od oko 2%.

Slika 1: Shematski prikaz krvnih žila iz aorte, jetre i mokraćnog mjehura, svi završavaju u pupku, pružajući potencijalno otvorenu vezu s vanjskim svijetom.

Koji tretmani postoje? 

Pravilno zbrinjavanje pupka odmah nakon rođenja može dati teladi brz početak. U prošlosti se često koristio antibiotski sprej, ali upotreba antibiotika ima velike nedostatke kao što su razvoj rezistentnih patogena i udisanje antibiotika od strane korisnika.

Jod koji se stavlja u čašicu za umakanje pupka također se široko koristi, iako se postavlja pitanje je li to najhigijenskije i najpraktičnije rješenje, budući da bi pupčne čašice trebalo (ali rijetko jesu) očistiti i osvježiti između svake upotrebe. Za svaku primjenu potrebno je oko 35 ml otopine joda, a ostaci često završe u jami za gnoj. FDA u SAD-u je nedavno premjestila jod na kemikaliju s popisa 1.

Ova studija uspoređuje učinak spreja za zaštitu kože koji sadrži kelirani bakar i cink (Intra Repiderma) s jodom na stanje pupka nakon rođenja. Proizvod za zaštitu kože se isporučuje u obliku aerosolnog spreja pod pritiskom, što svaku aplikaciju čini svježom, nije potrebno punjenje, dobro se raspršuje naopako po pupku i sav se proizvod raspršuje izravno na ciljano mjesto (bez gubitka).

Usporedba na terenu

Istraživanje je provedeno na profesionalnoj farmi mlijeka u Francuskoj s 850 mliječnih krava. Pokus je počelo u prosincu 2019. i trajalo je 3 mjeseca. Ukupno je uključeno 200 teladi iz 7 različitih pasmina, koje su ravnomjerno podijeljene u 2 skupine: ili jednokratno nanošenje 4% joda (umakanje pupka) ili jednokratno nanošenje spreja za zaštitu kože (slika 2). Telad rođena u 1. tjednu razvrstani su u skupinu s jodom, telad od sljedećeg tjedna u skupinu spreja za zaštitu kože i tako dalje. Na kraju su se obje skupine sastojale od 100 teladi.

Nekoliko parametara je praćeno u obje skupine 0. dana od strane obučenog osoblja farme: lakoća teljenja; datum/vrijeme rođenja; protokol liječenja; vrijeme dolaska u tor; mjesto rođenja; mjerač promjera pupka prije tretmana. 7. i 14. dana veterinar farme je pregledao sve pupke na sljedeće parametre (slika 3): suhi/mokri pupak, iscjedak iz pupka da/ne, reakcija boli i boja. U slučaju da je došlo do reakcije boli, mjereni su sljedeći zdravstveni parametri: mjerenje promjera pupka klipom (indikacija sušenja i zacjeljivanja pupkovine), zdravlje dišnog sustava, proljev i rektalna temperatura.

Slika 2. Primjena spreja za zaštitu kože.      

Slika 3. Procjena pupka

Chi2 test homogenosti koristi se za testiranje homogenosti različitih rasnih tipova u ispitivanim skupinama. Za sve kvantitativne varijable, srednja vrijednost i standardna devijacija (SD) izračunate su i analizirane za statistički značajne razlike s Mann Whitneyjevim testom. Kvalitativne varijable analiziraju se za statistički značajne razlike koristeći Fisherov egzaktni test. Rezultati se smatraju statistički značajnim ako je p <0,05.

Preventivno prskanje dovodi do 100% njege pupka

Broj teladi, mjesto rođenja i rasni tipovi homogeno su podijeljeni između dvije skupine. Grafikoni u tablici 1 daju uvid u parametre koje je procijenio veterinar farme, kao i ukupan broj teladi s bilo kojim problemom s pupkom.

Grafikoni pokazuju

• Skupina joda: Mjerenja svih parametara su se pogoršala prema 2. tjednu. U 2. tjednu, 4 od 100 teladi (4%) imalo je jedan ili više problema s pupkom.

• Grupa Intra Repiderma: poboljšana mjerenja za sve parametre. U 2. tjednu,

nitko od teladi nije imao problema s pupkom.

Iako rezultati nisu bili značajni (za značajnost bi bila potrebna veća populacija teladi),

može se uočiti jasna razlika u korist primjene Intra Repiderme.

Jasne prednosti primjene Intra Repiderme

Osim optimalne njege pupka s Intra Repidermom, zapažene su sljedeće prednosti:

• Jod je 25% skuplji po aplikaciji kao Intra Repiderma (prema ovom ispitivanju)

• Upotreba jodnog proizvoda po aplikaciji je 35 ml, dok je potrebno samo 10 ml Intra Repiderma po aplikaciji

• S Intra Repidermom svaki tretman je “jednostavan, svjež i higijenski”

• Intra Repiderma se raspršuje izravno na pupak tako da se proizvod ne troši

Intra Repiderma daje teladima brz početak, a farmerima osiguranje pravilne njege pupka!