Uncategorized

Virus ptičje gripe

VIRUS PTIČJE GRIPE

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je priopćenje kojim upozorava na mogućnost povećane aktivnosti virusa ptičje gripe podtipa H5 u kombinaciji s različitim N podtipovima u ptica i peradi na području Europe tijekom jeseni i zime 2021./2022. godine. Sojevi virusa VPIP podtipa H5 dokazani su u ptica selica u zapadnoj Europi, a najnoviji slučajevi bolesti prijavljeni su u Danskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Rizik od unošenja bolesti u druge zemlje duž migratornih puteva divljih ptica je iznimno visok.

Tijekom 2021. godine visoko patogenu influencu ptica potvrdile su sljedeće europske zemlje:

U peradi: Nizozemska, Poljska, Italija, Danska, Njemačka, Estonija, Kosovo, Češka, Francuska, Litva, Rumunjska, Bugarska, Slovačka, Švedska, Mađarska, Ukrajina, Finska, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo;

U divljih ptica: Njemačka, Danska, Nizozemska, Finska, Švedska, Estonija, Ukrajina, Francuska, Belgija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Litva, Latvija, Češka, Austrija, Italija, Grčka, Rumunjska, Bugarska, Srbija, Mađarska, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovačka, Španjolska, Švicarska i Hrvatska.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ptičje gripe kod peradi su sljedeći:

 • Iznenadna smrt bez ikakvih znakova
 • Ljubičaste promjene boje podbradnjaka, krijeste i nogu
 • Otečena glava, kapci, krijesta, podbradnjak i zglobovi
 • Jaja s mekom ili nepravilnom ljuskom
 • Smanjena nesivost
 • Nedostatak energije, apetita i koordinacije
 • Proljev
 • Iscjedak iz nosa
 • Kašalj ili kihanje
 • Nakostriješeno perje
 • Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja

Najbolja zaštita protiv ove razorne bolesti je pooštriti mjere biosigurnosti na farmi te pružiti respiratornu potporu pticama, posebno kada pate od respiratornih poteškoća. Nabavite si osnovne alate i slijedite ove korake za borbu protiv ptičje gripe iz asortimana Intracare proizvoda:

Korak 1      Učinkovito uklonite biofilm iz sustava za napajanje uz Intra Hydrocare! 

Jeste li znali da se virusi mogu sakriti u biofilmu u vašem sustavu za napajanje? Biofilm ne samo da djeluje kao zaštitni sloj za bakterije već i viruse kao što je ptičji gripa. Budući da uobičajeni dezinficijensi poput klora ne mogu prodrijeti u biofilm, važno je ukloniti biofilm s Intra Hydrocare, učinkovitim proizvodom za uklanjanje biofilma i dezinfekciju vode odobren za upotrebu u vodi za piće (PT05 registriran).

 Korak 2       Dobro očistite peradarnik Intra Foam deterdžentom! 

Osiguravanje apsolutne higijene prvi je korak u borbi protiv ptičje gripe. Ovi virusi su najneuništivi kada su upakirani u organsku prljavštinu kao što su ostatci fekalija i prljavštine. Stoga se s jakim deterdžentom poput Intra Foam učinkovito uklanja sav organski materijala te se može ukloniti 99,9% rizika od moguće zaraze.

  Korak 3      Dezinficirajte i ubijte sve viruse i spriječite ih da uđu u

                     peradarnik s Intra Multi-Des GA!

  

Ne dopustite da se virusi ptičje gripe sakriju zbog loše dezinfekcije! Virusi su izuzetno mali organizmi i mogu se sakriti u najmanjim pukotinama i prostorima. Važno je osigurati da vaše dezinfekcijsko sredstvo nije učinkovito samo protiv virusa, nego i da ima izvrsnu protočnost i sposobnost dubokog prodiranja u područja gdje se ti virusi nalaze. Intra Multi-Des GA je odobren od strane nadležnih europskih tijela protiv svih veterinarskih virusa (uključujući Ptičja gripa).

Korak  4      Podrška i pomoć u smanjenju respiratornog stresa s

                     Bronchimaxom!

 Simptomi respiratornog distresa značajan su uzrok ne samo smanjenja performanse peradi, ali i eventualne ekonomske gubitke za farmu. Kako  ne postoje mogućnosti liječenja ove virusne bolesti, potrebno je podržati zahvaćene jedinke pružanjem respiratornog olakšanja. Jedinstveni sastojci Bronchimaxa pomažu u smanjenju pritiska infekcije, osvježava dišne putove i podržava ptice koje se oporavljaju od gripe.