Uncategorized

SPRAYFO: FAZA ISHRANE TELADI OD 3-49 DANA ŽIVOTA

Ova je faza temelj za buduće zdravlje i performanse.

Nakon trećeg dana telad se mora hraniti dovoljnom količinom mliječne zamjenice kako bi se postigao optimalan rast, razvio zdrav probavni sustav i aktivan imunološki sustav. Ova faza je vrlo važna za postizanje optimalnog metaboličkog razvoja teladi. Čvrsta hrana za životinje mora se uvesti postupno kako bi se osigurao optimalan unos energije uz poticanje razvoja buraga. Težite početnom dnevnom prirastu od 800g. Kako bi se to postiglo raspored hranjenja mlijekom trebao bi biti sljedeći:

  • Mlijekom hranite 2-3 puta dnevno
  • Povećajte količinu mlijeka na 7-8 litara dnevno u drugom tjednu
  • Pobrinite se da se telad hrani sa 1,2 kg suhe tvari dnevno
  • Počnite smanjivati količinu mlijeka u 7. tjednu
  • Dovršite hranjenje zamjenicom i odbijte telad u 10. tjednu

Od 3-49 dana života teladi mogućnost tzv. „metaboličkog programiranja“ teladi su širom otvorene. Poljoprivrednici moraju osigurati da se telad dobro razvija, jer je ova rana faza života bitna za razvoj svih organa i bit će temelj za buduće zdravlje i performanse.

Utjecaj količine mliječne zamjenice na budući razvoj vimena

Već 2005. istraživanje Browna i suradnika pokazalo je da kao rezultat „metaboličkog programiranja“ volumen mliječne zamjenice danog teladi pasmine Holstein u prvih osam tjedana ima veliki utjecaj na razvoj vimena. Noviji radovi potvrdili su ovu povezanost između unosa hrane u prvoj fazi života i razvoja vimena. Udvostručenje unosa mliječne zamjenice rezultiralo je poboljšanjem ukupne težine vimena krave, a i drugi organi su brže rasli.

Tablica 1:  Utjecaj hranjenja teladi na težinu vimena buduće mliječne krave

 KontrolaLife Start® Program
Težina teleta (kg)39,239,7
Dnevni unos CMR-a48
Dnevni prirast  (grama)390820
Težina jetre (d54, gram)1,3502,350
Težina vimena (d54, grama)1,16,48
Težina vimena (% od tj. mase)0,002%0,008%

Raspored hranjenja teladi sa povišenim razinama mliječne zamjenice pružaju veliku priliku za ostvarenje izrazito snažnijeg razvoja vimena i na taj način za optimalno korištenje genetskog potencijala teladi. Mnoge studije podržavaju našu Sprayfo viziju: Life start® program postavlja veće performanse života teladi. LifeStart® program stoga uključuje hranjenje većom količinom mliječne zamjenice u uravnoteženoj koncentraciji, s jasnim fokusom na prvih 6-7 tjedana.
Podržite puni genetski potencijal buduće mliječne krave!

Želite znati koji je raspored hranjenja najbolje odgovara vašoj farmi? Obratite se našim stručnjacima za prilagođene savjete.